Categorieën

diamantschijf 350mm eindejaars deal
schroeven
banner diamantschijf
doorlsijpschijf actie
multitools

Klantenservice via WhatsApp

WhatsApp naar 0639243680

 Veilig online betalen



Schroevendraaier - Schroefgereedschap


Als je een schroevendraaier of accu-schroefmachine gaat gebruiken om schroeven aan te draaien, heb je de juiste schroefbit nodig. Deze zijn er in vele soorten en maten. 

Voor een optimale levensduur van zowel de bit als de schroefkop is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste schroefbit voor jouw schroef gebruikt. Dit wordt nog belangrijker wanneer je gebruikt maakt van een accu-schroefmachine omdat je hiermee een groter koppel kunt overbrengen. In dit blog lees je wat de meest voorkomende soorten schroefbits zijn.

 Philips 

philips schroefbit profiel

Het Philips kruiskopprofiel is een van de meest gebruikte schroefbits. Dit type is ontworpen door Henry F. Philips en bestaat min of meer uit twee sleufprofielen die samen een kruis vormen. Hierdoor ontstaan vier zijden waarmee je de kracht naar de schroefkop overbrengt. Het profiel is zo ontworpen dat de bit uit de schroefkop loopt als je de schroef te strak aandraait. Wil je de schroef toch verder aandraaien? Dan moet je meer aandrukkracht uitoefenen op de bit.

De Philips bits herken je aan de code PH, gevolgd door een cijfer. Van klein naar groot:  PH 0, PH 1, PH 2, PH 3 en PH 4

 Pozidriv

pozidriv schroefbitprofiel

Het Pozidriv profiel is een verbeterde versie van het Philips kruiskopprofiel. Ten opzichte van het Philips profiel heeft het Pozidriv profiel heeft vier extra (kleinere) ribben die voor een betere grip zorgen. Hierdoor is de kans dat de bit uit de schroefkop loopt kleiner. Een nadeel is wel dat de dunne ribben bij intensief gebruik gevoeliger voor beschadiging of slijtage zijn.

De Pozidrive bits herken je aan de code PZ, gevolgd door een cijfer. Van klein naar groot:  PZ 0, PZ 1, PZ 2, PZ 3 en PZ 4

 Sleuf

gleuf schroefbit profiel

Schroeven met sleufkop waren vroeger erg populair en worden tegenwoordig steeds minder gebruikt. De sleuf dient voor het overbrengen van de kracht. Een groot nadeel van dit profiel is het ontbreken van een centrering. Probeer dit maar eens uit met een accu-schroefmachine. Dan zul je zien dat je de bit nauwelijks in de sleuf van de schroefkop kunt houden. Als de bit eruit schiet kan dit beschadigingen veroorzaken. Met een handschroevendraaier heb je hier natuurlijk veel minder last van. De maat wordt aangegeven met de breedte van het bled.

 Torx ®

torx schroefbitprofiel

Het Torx® profiel heeft de vorm van een zeszijdige ster met afgeronde nokken. In vergelijking met de hiervoor besproken soorten kan het Torx® profiel een hoger moment overbrengen zonder de schroef of bit te beschadigen. Dit zorgt voor een langere levensduur van zowel de bit als schroef. Dankzij het ontwerp heb je nauwelijks aandrukkracht nodig om de bit in de schroefkop te houden. De maatreeks varieert globaal tussen T3 en T50. Dit is vaak afhankelijk van het merk. 

 Torx Plus®

torx plus schroefbitprofiel

Torx Plus® is een aangepaste versie van het Torx® profiel. Bij Torx Plus® zijn de nokken afgevlakt zijn in plaats van afgerond. Hierdoor ontstaat een kleinere aangrijphoek waardoor nog hogere momenten overgedragen kunnen worden en verlengt het de levensduur van de bit. De maatreeks varieert globaal tussen T3 en T40. Dit is vaak afhankelijk van het merk. 

 Resistorx®

resistorx schroefbit profiel

Dit profiel lijkt erg veel op de het Torx® profiel. Het enige verschil is dat dit sabotagebestendige Torx® profiel (vaak ook Tamper Resistant genoemd) een boring in het midden heeft. Dit profiel gebruik je voor veiligheidsschroeven die een pin in de schroefkop hebben. Deze schroeven kun je niet met standaard Torx® gereedschap losdraaien.De maatreeks varieert globaal tussen T7 en T40. Dit is vaak afhankelijk van het merk. 

Zeskant

zeskant schroefbit profiel

Dit is eigenlijk een korte versie van de inbussleutel. Hoewel de zeskant één van de meest bekende profielen is, is het voor de krachtoverbrenging niet het meest gunstige profiel. Dat heb je vast wel eens gemerkt als je het inwendige zeskant van een schroefkop ‘rond’ hebt gedraaid. De maat bepaal je door de afstand te meten tussen twee parallelle platten zijden.

 Vierkant

vierkant schroefbit profiel

In de periode dat het sleufprofiel populair was werd het vierkante profiel (ook wel Robertson-profiel genoemd, naar de uitvinder) ook veel gebruikt. Tegenwoordig kom je het nauwelijks nog tegen. Het profiel loopt naar het einde toe iets taps en dit zorgt ervoor dat je de bit makkelijk in de schroefkop kunt steken.

Tri-Wing®

tri-wing schroefbit profiel

Het Tri-Wing® profiel heeft drie gelijkmatig verdeelde flanken en kom je veel tegen in de consumentenelectronica. Het profiel is niet zo gangbaar en hierdoor is het minder makkelijk om zelf electronica apparatuur open te draaien

Levertijd

Wij streven er naar om de bestelde producten binnen 1-3 werkdagen bij u in huis te hebben.

Klantenservice

E-mail: info@diamondandtools.com

Klantenservice via WhatsApp
WhatsApp naar 0639243680

Volg ons op



Diamond&Tools.nl

Welkom bij Diamondandtools.nl, uw specialist in gereedschapsaccessoires voor zowel de klusser als de specialist.

Heeft u hulp nodig of wilt u meer informatie over één van onze producten, neem dan contact op via WhatsApp of e-mail naar info@diamondandtools.com

Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!